Egy japán étteremlánc kártérítési pert indított egy tinédzser ellen, akit videóra vettek, ahogy összenyálazza a szalagon futó elkészült sushikat, és szójaszószos üvegeket nyalogat.

Egy japán étteremlánc összesen 67 millió jen (164,5 millió forint) kártérítést követel egy vendégtől, aki videóra vette, ahogy megnyal egy szójaszószos üveget, és összenyálaz egy, a szalagon érkező sushit az étteremlánc egyik éttermében.

Az étteremlánc „sushiterrorizmusnak” minősítette az esetet, mely komoly botrányt okozott az országban. A Sushiro, Japán legnagyobb forgó sushiétterme azzal érvelve nyújtotta be a keresetet egy oszakai bírósághoz, hogy pénzügyi veszteséget szenvedett el, miután az incidens élelmiszer-higiéniával kapcsolatos félelmeket váltott ki a közvéleményben.

A tinédzser, akit nem kívántak megnevezni, állítólag megnyalt szójaszószos üveget, valamint egy teáscsésze peremét, melyet aztán visszahelyezett a polcra, ezt követően pedig összenyálazta a többi vendégnek szánt, előtte áthaladó sushit tartalmazó tányért egy januári Sushiro étteremben tett látogatása során.

Az esetről egy másik személy készített felvételt, mely vírusként terjedt az interneten, s gyorsan eljutott az étteremlánchoz is: mindez arra késztette a vezetőséget, hogy drasztikus intézkedéseket hozzanak az érthető módon ideges vendégek megnyugtatására.

A Sushiro a tinédzser ellen benyújtott keresetében azt állította, hogy az incidens után az étkezők száma jelentősen visszaesett, hozzátéve, hogy anyavállalata piaci értéke január végén 16 milliárd jen értékben esett vissza. A cég azonban akár további kártérítést is követelhet, miután 90 millió jent kellett költenie extra higiéniai intézkedésekre, többek között műanyag korlátok telepítésére több mint 600 étteremben.