Az utasok közbeléptek, miután a férfi megmagyarázhatatlan okokból a repülőút kellős közepén ki akarta nyitni a repülőgép ajtaját.
Alig 30 perccel azután, hogy az American Airlines járata elindult az Albuquerque International Sunportról, egy meglehetősen ijesztő esemény rázta meg az utasokat. Egy férfi utas hirtelen és váratlanul megpróbálta kinyitni a repülőgép ajtaját. Szerencsére azonban az eset nem vált tragédiává, mert öt bátor férfi utas lépett közbe, és megfékezte a rendkívüli helyzetet.

Az incidens egy utas által osztott bejegyzésből derült ki a közösségi médiában. Az utas beszámolója szerint a férfi felébredt az étterem és a kis kora esti ital után, majd hirtelen agresszívan próbálta megnyitni a repülőgép ajtaját. Az őszinte és részletes leírás szerint a közbelépő utasoknak nem volt más választásuk, mint leszorítani és lefogni a férfit, hogy megakadályozzák őt abban, hogy további kárt okozzon magának vagy másoknak.

Az egyik résztvevő később a Fox Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy a helyzet olyan gyorsan zajlott, hogy nem volt idejük pánikba esni, egyszerűen csak meg kellett cselekedniük. Az eset mégis megrázta az érintett utasokat, különösen azt a pillanatot emelve ki, amikor a férfi az ajtó kilincsébe kapaszkodott és azt rángatta, próbálva kinyitni.

Az American Airlines hivatalos szóvivője később közölte, hogy az AA1219-es járat Albuquerque és Chicago között közlekedő járata „röviddel a felszállás után visszatért ABQ-ba, mivel a kabinban zavargás történt egy rendbontó utas miatt”. Az incidens után a járat biztonságosan leszállt, és a helyi rendőrségi erők várták a repülőgépet a földön.

Az eset az utasok bátorságát és azoknak a pillanatokban mutatott gyors cselekvését dicséri, amikor egy váratlan helyzet fenyegette a repülőgép és az utasok biztonságát. Az eset rámutat arra, hogy még a repülőgépen is mindig szükség van a figyelemre és az összetartásra, hogy a légi közlekedés továbbra is a legbiztonságosabb módja maradhasson a utazásnak.