Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyakran olvasható az élelmiszerek tárolására gyártott, műanyag dobozok tetején, hogy mikrohullámú sütőbe tehető. Ez alapján arra lehetne következtetni, hogy biztonsággal melegíthetjük a dobozban is az ebédünket anélkül, hogy minőségében kárt szenvedne. A kiírás azonban csupán azt jelenti, hogy a doboz hő hatására sem olvad el és megtartja formáját. A mikrohullámú sütő melegítéskor több anyagot kiold a műanyagból, melyek a szervezetben lerakódva komoly problémákat okozhatnak. 

Sok probléma gyökere lehet

A műanyagban két olyan vegyület található, amely egészségkárosító hatású; a ftalátok, illetve a biszfenol A (közismertebb nevén BpA). Ha olyan dobozban melegítünk, amely ezeket a vegyületeket tartalmazza, hormonális zavarokat okozhatunk magunknak, sőt, a cukorbetegség, asztma és a rák kialakulását is elősegítjük.

Ezen aggodalmak miatt a babák cumisüvege és ivópohara 2012 óta BpA-mentes, az ételek tárolására használt dobozok azonban még tartalmazzák.