Mit szólnál, ha azt mondanánk, a savanyú káposzta csökkenti a stresszt? Pedig igaz! Ír kutatók kimutatták, hogy a fermentált savanyúságok nagyban befolyásolják a mentális egészséget és jól bevethetők a stressz ellen.

Minden összekapcsolódik

Kutatások szerint feltételezhető, hogy az agyunk és a bélflóránk szoros kapcsolatban vannak egymással, így a bél-agy tengely befolyásolhatja az emésztést és az étvágy kialakulását, a legújabb felfedezés szerint pedig a mentális egészséget is.

Így folyt a kutatás 

A kísérlet keretében 45 önkéntest vizsgáltak meg: a 18-59 éves alanyokat két csoportra osztották, ahol az egyik csoport hagyományos, dietetikus által irányított egészséges étrendet követtek, míg a másik csoport tagjai a pszichobiotikus diétát, amelynek főbb jellemzői, hogy nagy mennyiségben voltak jelen a fermentált élelmiszerek, négy héten át napi hat-nyolc adag, prebiotikus rostokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt kellett fogyasztani és napi kétszer fogyasztottak savanyúságot.

Az eredmények magukért beszélnek. Azok, akik az utóbbi diétát követték, kevésbé érezték magukat stresszesnek, kiegyensúlyozottak és jó kedélyűek voltak, valamint javult az alvás minőségük.