Rengeteg hazai kertben terem retek, hiszen számos talajtípushoz jól alkalmazkodik, könnyen termeszthető. Sokan talán nem is tudják, hogy se szeri, se száma a retek jó tulajdonságainak. Amellett, hogy kifejezetten alacsony a kalóriatartalma, csökkenti az étvágyat, valamint teltségérzetet okoz, ugyanis vízben gazdag.
A kalóriaszegény zöldség jótékony anyagokban gazdag, van benne K, B és C vitamin illetve folát. C vitaminból jelentős mennyiséget tartalmaz, 10 dekagramm retek elfogyasztásával fedezhetjük a napi szükséglet egy negyedét.
Vízhajtó, méregtelenítő hatása, immunerősítő képessége, szemvédő hatása miatt fantasztikus táplálék, arra viszont figyelnünk kell, hogy mint minden más egyébként jótékony táplálék esetében, úgy a retekfogyasztást sem szabad túlzásba vinni. Ha túlzásba esünk a retek hatóanyagai irritálhatják a gyomor és a bél falát. Ne fogyasszuk a zöldséget gyomorhurut, gyomor, vagy nyelőcső reflux, vastagbélgyulladás, IBS, valamint vastagbél- és vesekő esetén.
Ha nyersen már unjuk, készíthetünk sült retket is, eláruljuk hogyan.
A recept rendkívül egyszerű, csupán meg kell mosnunk a hónapos retket, félbevágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Kevés olajjal meglocsoljuk, ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. 180 fokon 20-30 perc alatt puhára sül.
Savanyúságot is készíthetünk a hónapos retekből.
Hozzávalók:
25 dkg piros retek
0,9 dl víz
1,6 dl almaecet vagy fehérborecet
7 dkg cukor vagy méz
1 tk só
fél tk bors
1 tk mustármag
fél tk tört chilipaprika (opcionális)
1 darab babérlevél (opcionális)
A megtisztított retkeket legyaluljuk vékony szeletekre, majd befőttes üvegbe tesszük. A többi hozzávalót összeöntjük, majd forrásig melegítjük. Akkor jó, ha a cukor elolvadt. A babérlevelet szedjük ki, majd öntsük a levet a retekre. A tetőt rögtön tegyük a befőttes üvegre, majd hagyjuk hűlni körülbelül egy órát. Fogyasztás előtt pihentessük a hűtőben.
Jó étvágyat hozzá!
Kép: retekinfo.hu