Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Tarajos, az örök kedvenc főétel

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mi családunk ragaszkodik egy-két ételhez, amiket minden családi ünnepre, különleges alkalmakra (vagy csak ha nagyon megkívánjuk) elkészítünk. Ilyen ez a mai recept is, nézzük is hogyan készül a tarajos!

Hozzávalók:

1-1,5 kg egész karaj

1 csomag natúr grillsajt

10 dkg gépsonka

2 csomag szeletelt bacon szalonna

Elkészítés:

Frissentartó fóliát terítsünk le magunk elé. Több rétegnyi kell, vágjunk a karaj hosszánál körülbelül 3-3 centivel hosszabb darabokat és terítsük őket egymásra. Húskötözőre is szükségünk lesz, a húshoz képest kétszer-háromszor akkora darabokat vágjunk a madzagból, kettő kell hosszában és négy-öt széltében. A bacon szalonna szeleteket terítsük rá a madzagokra és a fóliára úgy, hogy ne legyen köztük hézag. Ne sajnáljuk a szalonnát, ebbe fogjuk majd a húst göngyölni.

A húst hosszában bevágjuk háromszor. Fontos, hogy ne vágjuk szét a húst, csak zsebeket kreáljunk, körülbelül ujjnyi helyet hagyva. A szalonnával borított frissentartó fóliára helyezzük a karajt, ízlés szerint kevés só és bors mehet rá. A "zsebeket" elkezdhetjük megtölteni. Egy szelet sonkába egy szelet grillsajt kerül, ezeket rakjuk bele a zsebekbe.

Ha ez megvan, akkor jön az egyetlen nehezebb rész, a húst be kell göngyölnünk a szalonnával, majd össze kell kötöznünk a madzagokkal, hogy ne essen szét. Végül a frissentartó fóliába szorosan beletekerem a húst és kicsit állni hagyom a fagyasztóban, így szépen egyben marad sütéskor.

160 fokra előmelegíjük a sütőt. A tarajost a fóliából kivéve sütőpapírral bélelt magasabb falú tepsibe helyezzük, egy pohár vizet öntünk rá, majd alufóliával letakarva sütni kezdjük. Ez bizony időigényes, hiszen a karajnak jól át kell sülnie, 2-3 órás sütési idővel számolhatunk. Hústűvel ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha már jónak érezzük, akkor vegyük le az alufóliát és hagyjuk megpirulni a bacont.

Sütőből kivéve hagyjuk kicsit állni a tarajost, majd vágjuk le róla a kötözőket. Szeleteljük és tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!