Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2023-ban immár tizedik alkalommal hirdetik meg az Ifjú Kócsagőr Programot, amely évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében.

A fiatalok a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhetik meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.

A programra április 22-ig várják azoknak a 18 és 24 év közötti diákoknak a jelentkezését, akik betekintést szeretnének kapni a gyakorlati természetvédelembe. 

Jelentkezni az ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon lehet.

A résztvevő fiatalok tíz napos szakmai gyakorlaton vehetnek részt. A legjobbak – természetvédelmi őr mentorukkal közösen – a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat, hogy elnyerjék a 2023 Matula és Tutajos elnevezésű díjat, illetve az ötnapos külföldi tanulmányutat Európa egyik legszebb nemzeti parkjába.

A program sikerét mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak valamelyik hazai nemzeti park igazgatóságnál, akár természetvédelmi őrként, akár más beosztásban, karrierútjukra pedig a szervezők is rendkívül büszkék.

Az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt 2023. szeptember 20-22. között az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg.

Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, az Agrárminisztérium, a tíz nemzeti park igazgatóság, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg.