Webb első exobolygója – megerősítve!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

James Webb Űrteleszkóp segítségével először erősítették meg a kutatók egy másik csillag körül keringő bolygó jelenlétét.

Szerdán jelentették be a a John Hopkins Egyetem alkalmazott fizikai laboratórium kutatói, az Amerikai Csillagászati ??Társaság (AAS) sajtótájékoztatóján, azt a LDH 475 b névre keresztelt exobolygót, amit a James Webb űrtávcső segítségével sikerült azonosítani.

Mindössze 41 fényévre kering

Kevin Stevenson és Jacob Lustig-Yager a kutatócsapat vezetői elmondták, hogy a NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) adatainak alapos tanulmányozása után döntöttek úgy, hogy a James Webb-el megfigyelik ezt a célpontot, amelyek a bolygó létezésére utaltak. A távcső közeli infravörös spektrográfja (NIRSpec) egyszerűen és tisztán rögzítette a bolygót, mindössze két megfigyeléssel.

Az LHS 475 b viszonylag közel van, mindössze 41 fényévre, az Oktán csillagképben.

„Nem kérdés, hogy a bolygó ott van. A Webb eredeti adatai ezt igazolják” – mondta Lustig-Yager.

Majdnem akkora, mint a Föld

Az összes működő teleszkóp közül csak a Webb képes jellemezni a Föld méretű exobolygók légkörét. A csapat megpróbálta felmérni, hogy mi van a bolygó légkörében az átviteli spektrum elemzésével. Bár az adatok azt mutatják, hogy ez egy Föld méretű (átmérője a Föld 99%-a) bolygó, még nem tudják, van-e légköre.

A grafika az LHS 475 b sziklás exobolygó átviteli spektrumát mutatja.

"Ezek az első megfigyelési eredmények egy Föld méretű, sziklás bolygóról, melyek megnyitják az utat számos jövőbeli lehetőség előtt, a bolygók atmoszférájának Webb segítségével történő tanulmányozására" – értett egyet Mark Clampin, a NASA washingtoni főhadiszállásának asztrofizikai részlegének igazgatója.

A csapat azt is megjegyzi, hogy bár lehetséges, hogy a bolygónak nincs légköre, vannak olyan légköri összetételek, amelyeket nem zártak ki, például a tiszta szén-dioxid atmoszférát. „A 100%-os szén-dioxid-atmoszféra sokkal kompaktabb, ezért nagyon nehéz felismerni” – mondta Lustig-Yaeger. Még pontosabb mérésekre van szükség ahhoz, hogy a csapat meg tudja különböztetni a tiszta szén-dioxid atmoszférát az atmoszféra nélkülitől. A tervek szerint ezen a nyáron további megfigyelésekkel további spektrumokat szereznek a kutatók.

A kutatók azt is megerősítették, hogy a bolygó mindössze két nap alatt megteszi a pályát – ez az információ szinte azonnal kiderült az űrtávcső precíz fénygörbéjéből. Bár az exobolygó közelebb van a csillagához, mint a Naprendszer bármely bolygója, vörös törpecsillaga kevesebb, mint fele a Nap hőmérsékletének, így a kutatók szerint még mindig képes lenne fenntartani a légkört.

A kutatók eredményei megnyitották a lehetőséget a kisebb vörös törpecsillagok körül keringő Föld-méretű bolygók pontos meghatározására.

Fotó:Pixabay,NASA