Kezdőlap Uncategorized

A NÉGY FALON INNEN ÉS TÚL – Gér Mihály interjúja

Szurasenkó Dániel blockflöte-virtuóz barátommal beszélgettem a járványhelyzet szülte kényszerpihenőről és újrakezdésről.

Remélem kedves családod és Te is egészségben vészeltétek át a járvány nehezebb időszakát. Egy szabadlelkű előadóművésznek komoly megpróbáltatást jelent a távolságtartás. Hogyan vészelted át ezt az időt és mivel töltötted napjaidat?

Nagyon nehéz időszak volt, megmondom őszintén, néha már kezdtem reménytelennek látni a helyzetet, de hála Istennek nem vagyok az a feladó típus. Az életben mindig küzdöttem, bármiről legyen is szó, a karantén idején is. Három pontban foglalhatnám össze az itthon töltött időt: 1. Családi kapcsolatok megerősítése – hisz soha nem voltam ennyi időt a Feleségemmel és Gyermekemmel, így hatalmas áldásként éltem meg. 2. Önismeret – fontos, hogy el tudtam gondolkozni, letisztáztam magamban dolgokat, hogy ki vagyok, mi a célom ebben a világban, mit szeretnék elérni, és mi szükséges ehhez. 3. Felkészülés – egy olyan időszakra, amikor be kell robbannom a köztudatba, hisz a Közönség ki lesz éhezve (én is), és visszaállnak a koncertek, előadások, ehhez pedig lelki, spirituális és fizikai felkészülésre van szükségem.

Sokaknak lelki és testi megterhelést okozott a kényszerűségből vállalt bezárkózás. Miből merítettél erőt és türelmed a majdani folytatáshoz?

Természetesen az Örökkévaló adta az erőt, ahogy mindig. Mind fizikailag, mind spirituálisan sikerült feltöltődnöm. A célom az volt június 3-ra, amikor is az országos turném plakátjához volt fotózásom, hogy 10 kg-ot fogyjak le arra a napra. Ez sikerült, s már túl is léptem, most felállítottam magamnak újabb célokat, és hiszem, hogy a jó Teremtő segítségével ezt el is fogom érni.

Nagyon sok turnéd és koncertsorozatod volt folyamatban. Hol kezded majd újra felvenni a fonalat és mikor találkozhatunk veled legközelebb élőben?

Valóban, évente több, mint 100 fellépésem volt. Ez most gyakorlatilag teljesen leállt, számszerűleg 50 előadásom maradt el, ez hatalmas kiesés mind nekem, mind a kollégáimnak. Az 1000 Koncert Hazánkért projektet újra kell kezdenem, hisz nem tudtuk a megfelelő számú koncertet teljesíteni ahhoz, hogy világrekord szülessen, de ezt sem adom fel. Országos turnéra indulok 50 koncerttel, ezt követően pedig indul decemberben az európai turném 10 ország 10 városában. A következő találkozási pontunk pedig a Filharmónia Magyarország által szervezett TÉRZENE sorozat valamelyik helyszíne lehet. Július 27-én Újfehértó (15:00), Balkány (17:00) és Kemecse (19:00) vár ránk Szoroka Dániel harmonikaművész barátommal, akivel a napokban alapítottuk meg új formációnkat a THE DANIELS nevű duót. Fontos, hogy olyan kollégákkal dolgozzak együtt, akikkel kölcsönösen segítjük egymást, és visszük előre egymás pályáját. Ez lenne a lényege a nélkülözhetetlen fejlődésnek!

Eddig munkával túlzsúfolt és mondhatni hiperaktív napokat éltél. A kényszerpihenő elmélyülésre és új ötletekre ösztönző hatása megjelent nálad?

Természetesen igen. Sok-sok megbeszélést folytattam ezen időszak alatt online és amint lehetett, személyesen. Rengeteg új ötletem van, és új projekteket fogok megvalósítani. Körülbelül 5 évre elegendő tervet írtam össze magamnak, úgyhogy nincs más hátra, csak előre.

Számíthatunk rá, hogy frissített, esetleg merőben új repertoárral lépsz a magasabb zenei kultúrát kedvelő közönséged elé?

Igen, ezt megígérhetem. 3 teljesen új zenei anyagot állítottam össze. Az egyik, melyet egy budapesti kamarazenekarral valósítok meg a MAESTRO VIVALDI, melyben Vivaldi művészetét fogjuk bemutatni, elsősorban blockflöte versenyein keresztül. Készülök továbbá egy MOZART ÉS KORTÁRSAI programmal. Aki picit jártas a klasszikus zenében, az tudja, hogy Mozart nem nagyon írt blockflötére műveket, így feldolgozások, átiratok lesznek megszólaltatva. Izgalmas hangszer-összeállításban, vonósnégyessel és kürtökkel. Nagyon várom ezt a koncertprogramot is. A harmadik pedig, amivel készülök egy olyan lírai műsor, mely azok szívét is meg fogja dobbantani, akik nem a klasszikus zene szerelmesei.

GÉR MIHÁLY TAMÁS – újságíró, 2020. 06. 22.