Kezdőlap KORONAVÍRUS

A fertőzésen átesetteknek akár májusig is érvényes maradhat az igazolványuk!

Május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a kormány korábbi bejelentése szerint az eredetileg tervezett február 15. helyett csak május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Az erről szóló kormányrendelet-módosítás hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben – írták.

A pontosításra azért volt szükség, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón eredetileg arról beszélt, hogy május 1-ig két oltással is érvényes marad a védettségi igazolvány – ugyanakkor azokról, akik fertőzés miatt kaptak ilyen igazolványt, róluk nem esett szó. A közleményben most egyértelműen leírták:

Azok a védettségi igazolványok, amelyeket a fertőzés miatt állítottak ki, május elsején veszítik el az érvényességüket.

Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított 6 hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is.

Májustól viszont csak oltási alapon lesz érvényes az igazolvány. "Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolvány pedig májustól elveszíti érvényességét" – fogalmaztak.

A KTK tájékoztatása szerint az is változatlan, hogy májustól az oltási igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa. A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolványnak a jelenlegi állapot szerint nincs lejárati ideje.

A 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő lesz az érvényességhez.

A jlenlegi védettségi igazolványok cseréjére nem lesz szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét. A közleményben megjegyezték: aki szeretné mielőbb felvenni az oltást, illetve a megerősítő oltást, az a most zajló februári oltási akciókon könnyedén megteheti előzetes időpontfoglalás nélkül is.