Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Díjazták a turbókörforgalom közepére tervezett látványelemeket

Bevallom, először kicsit felzaklatott, hogy nem Pataky Attilát állítják be a körforgalom közepére, ahogy azt egy kedves, és vicces olvasónk javasolta, de már kezdem megszokni azt a két változatot, melyek elnyerték a városvezetés tetszését.

A „Tervezzük együtt Miskolcot!” jegyében ötletpályázatot hirdetett az önkormányzat a Vörösmarty és a Király utca kereszteződésében, a NIF Zrt. által építendő turbókörforgalom központi látványelemének megtervezésére. Harmincnál is több pályamunka érkezett, profiktól és amatőröktől egyaránt. Ezek közül választottak ki a szakember – két kategóriában – három-három tervet, egyet pedig különdíjjal jutalmaztak.

A pályázat lényege az volt, hogy bevonjuk, közös ötletelésre, tervezgetésre serkentsük a miskolciakat, azokat a polgártársainkat, akiknek hasonlóképp izgatja a fantáziáját, ilyen legyen a közeli jövőben városunk, hogyan változzon, merre fejlődjön

-emelte ki Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere.

Természetesen a legtöbben Miskolc nevezetességeit szeretnék a körforgalom közepére, ezért ezeket jelenítették meg makettek formájában. Nagy sláger volt az  Avasi kilátó, a Palotaszálló, és a Tiszai pályaudvar is. Arra is sokan tettek javaslatot, hogy az új létesítmény egy zöld sziget legyen. Persze ne egy parkot képzeljünk oda, hiszen gyalogos úgysem teheti be a lábát, de a szakértők mindenképpen hallgatnak a többségre és amennyire lehet zöldre “festik” a közlekedési szigetet.

Szunyogh László, városi főépítész elmondta, hogy mind a profi, mind az amatőr kategóriában akad olyan tervezet, ami továbbgondolásra érdemes. A ’profik’ között elsőként díjazott pályamunka szerint acélszalag fut körbe a belső terület peremén, és ez a szalag a különböző irányokban egy-egy nevezetes épület sziluettjét rajzolja ki.

Cseh Noémi pályamunkája, 1. helyezett

Ez azért jó ötlet, mert a körforgalom átmérője olyan nagy, hogy a közepére rakott ’szobrok’ kevésbé volnának láthatóak. Ennél a tervnél viszont megvalósítható, hogy középre egy valóságos ’erdő’ kerüljön, azaz buja vegetáció.

Szintén 1. helyezett lett Szabó Kristóf pályamunkája:

Ezen ötletek benyújtóival szeretnének a szakértők a továbbiakban is szakmailag együttműködni.