Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Saját lakásra vágysz? Mutatjuk, hány évig kell dolgozni érte

Rengeteget kell gürcölni egy saját lakásért. Budapesten csaknem 36 millió forintba kerül most egy 50 négyzetméteres ingatlan, amelynek megvásárlásához az ingatlan.com kalkulációja szerint 8,5 éves átlagfizetésre van szükség.

Prágában egy hasonló kaliberű otthonért 55 millió forintnak megfelelő cseh koronát kell adni, ami az ottani átlagkeresetből 8,6 év alatt jöhet össze. Varsóban több mint 42 millió forintnyi zlotyért lehet a miénk egy 50 négyzetméteres kégli, ám ahhoz, hogy megvegyük, csaknem 9 évi lengyel átlagkeresetre van szükség. A sorból talán a pozsonyi piac lóg ki a legjobban: a szlovák fővárosban 53 millió forintnak megfelelő eurót kell kifizetni 50 négyzetméterért, ez az összeg mintegy 11 év ottani átlagbérből finanszírozható. Románia vizsgálatakor pedig az derült ki, hogy Bukarestben is majdnem 9,5 évnyi nettó átlagfizetés kell egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához. A román fővárosban egyébként „csak” 28,5 millió forintnyi lejbe kerül egy ekkora ingatlan, a havi nettó fizetések pedig 252 ezer forintnak felelnek meg.

Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: a 2018-as helyzethez képest valamennyi fővárosban drágultak a lakások a fizetésekhez képest. Akkor még Budapesten, Varsóban és Bukarestben 7,5 évnyi nettó átlagfizetés is elég volt, Prágában és Pozsonyban viszont több mint 8 évnyi átlagfizetés kellett egy ingatlan megvásárlásához. Ehhez képest most szinte mindenhol minimum fél-egy évvel többet kell dolgozni érte, de a fővárosok közül legalább Budapesten lehet a legrövidebb idő alatt lakáshoz jutni.