A hazai élelmiszeripar jelenleg megingathatatlan és az elmúlt hónapokban kétségkívül válságállóvá vált. Így vélekedik legalábbis Nagy István agrárminiszter, aki a XIV. Országos Kereskedelmi Konferencián tájékoztatta az ott megjelenteket az élelmiszeripar hazai helyzetéről pénteken, Siófokon.

Ma már nemcsak a gazdasági, hanem a nemzetbiztonsági érdekünk is úgy kívánja, hogy a magyar társadalom élelmiszerellátását jellemzően hazai forrásokból biztosítsuk – mondta az agrárminiszter

Az új támogatási ciklusban változnak majd a kritériumok

Kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy az élelmiszeripar a rendkívüli helyzetben is biztosította a lakosság egészséges, biztonságos ellátását, miközben termelési értéke és exportja is tovább nőtt. Az elmúlt uniós ciklusban az élelmiszeripar 460 milliárd forintot kapott. Azt mondta, a következő támogatási ciklusban csak a Vidékfejlesztési Programra 750 milliárd forint az előreirányzott keret. Hozzátette, hogy a következő ciklusban már minden vállalati méret pályázhat a Vidékfejlesztési Program forrásaira.

Nagy István a tárca két friss pályázatát is ismertette

A 100 millió forint támogatási érték alatti élelmiszeripari fejlesztéseket támogató felhívásra 671 kérelem érkezett be, az igénylések összértéke meghaladja a 15 milliárd forintot. Az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztéséhez augusztus közepétől pályázható, 100 millió forint feletti, akár 5 milliárd forintos támogatás lehetőségével is sokan éltek már. Eddig 75 milliárd forintnyi a fejleszteni akaró cégek forrásigénye, a pályázat továbbra is nyitott, nem tervezik a felfüggesztését – mondta az agrárminiszter.

 

Kép: pixabay.com