Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem mindenki örül a “jóárasított” üzemanyagnak

Három töltőállomás zárt be a múlt héten a hatósági árak miatt. A trend pedig folytatódhat, ha a kőolaj ára tovább emelkedik – írta a holtankoljak.hu.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára korábban arra figyelmeztetett, hogy elsősorban a kisvállalkozások azok, melyek sokkal kevésbé képesek azokat a veszteségeket állni és tolerálni, amit az egyre emelkedő üzemanyagárak mellett a hatósági ár alkalmazása jelent, olvasható a Portfolio honlapján. Gárd Ottó szerint a valós piaci ár 15-20 százalékkal lenne magasabb hatóságinál, ezt a kereskedők szenvedik el, a fogyasztók pedig ennyivel kevesebbet fizetnek a tankolásért.

A Privátbankár arra emlékeztet, hogy a kormány a világpiaci és egyéb körülményeket, folyamatokat figyelembe véve döntött arról, hogy 2022. május 15-ig fenntartja az intézkedést. A lap összesítése szerint a benzin literenkénti átlagára az árstop nélkül hozzávetőlegesen 510, a gázolajé pedig 530 forint lenne jelenleg, ami egy átlagos, 40 literes tankolásnál 1.200, illetve 2.000 forint megtakarítását jelenti.

Közben nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy januárban 7,9%-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon, és ilyen magas inflációra senki sem számított. A járműüzemanyagok ára pedig egy év alatt 22,5%-kal lett magasabb. 

A témával kapcsolatban készített videós összeállításunkat ITT lehet megtekinteni.