A vizsgált időszak március 1. és április 1. között zajlott. 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. 

A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomon követhetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. 

Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá.

272 élelmiszer-előállító helyen, 1555 az élelmiszer-forgalmazásban, 231 kistermelőnél, 29 őstermelőnél és 333 vendéglátóhelyen történt az ellenőrzés. 

Jelölési hiba és nyomonkövethetőség

Az ellenőrzések során összesen 916 élelmiszer tételt vontak ki a forgalomból, 13028 kilogramm mennyiségben. Az intézkedés oka elsősorban a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő lejárta volt, de jelölési hibák és nyomonkövetési hiányosságok is előfordultak.

(fotó: illusztráció, pixabay)