A cég egy komplex ellenőrzési módszert vezet be, amelynek segítségével az eddiginél hatékonyabban tudják kiszűrni, hogy ki az, aki csak egy parti erejéig szeretne kibérelni egy lakást.

A rendszer elemzi a foglalni szándékozók korábbi Airbnb-foglalásait, ellenőrzi, milyen messziről érkeznek az adott lakásba, illetve hogy hét közben vagy hétvégén van-e arra szükségük, egyéb szempontok mellett.

A rendszert először az amerikai és kanadai Airbnb-szállások esetében vetik be élesben, a cég közlése szerint Ausztráliában zajlott a tesztperiódus. Ott az engedély nélküli Airbnb-partik számának harmincöt százalékos visszaesését eredményezte a módszer bevezetése.

A rendszer célja az, hogy már azelőtt kiszűrjék a gyanús foglalókat, mielőtt azok egyáltalán kapcsolatba kerülhetnének a meghirdetett otthonok tulajdonosaival.

Azok, akik esetében komoly kockázatát érzik a bulifoglalásnak, egy-egy szobát még kivehetnek, de teljes otthont nem – az előbbi esetben nagyobb a valószínűsége annak, hogy otthon lesz a tulaj is.

Az Airbnb azóta kényszerül szigorításokra a rendszerében kivett lakásokat illetően, hogy 2019-ben egy Airbnb-lakásban tartott Halloween-bulit követően öt ember halt meg egy lövöldözésben.

A következő évben a vállalat világszerte betiltotta, hogy buli rendezésére vegyen ki valaki lakást rendszerükben, valamint a 25 év alattiak számára nem teszi lehetővé, hogy teljes házat vagy otthont foglaljanak le lakhelyük környékén, hacsak nincsenek róluk írt pozitív vélemények rendszerükben. Eredetileg a koronavírus-járványra hivatkoztak a bulik betiltásával kapcsolatosan, de idén júniusban állandósították a rendelkezést.