Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Ethiopia Airlines ET343-as járata Khartoumból Addisz-Abebába tartott hétfőn, amikor a rémisztő eset történt. A pilótáknak meg kellett volna kezdeniük az ereszkedést a Bole repülőterére, de a repülési adatok szerint alaposan elszámították magukat.

Nyilván ehhez hasonló azért még előfordulhat, ám a légiirányítás azonnal rádiózni kezdett azonban nem érték el a repülőgépet. A 11.000 méter magasan lévő Boeing 737-es látszólag teljesen tudatosan haladt tovább a nem létező úticélja felé.
Végül aztán a gép robotpilótája kikapcsolt, a vészjelzésre pedig felébredtek a pilóták, majd – mint ahogy a radarfelvételek alapján kiderült – tettek egy kanyart, és végül leszálltak. Ugyan az eset során senki nem sérült meg, ám a pilóták számára ez nem igazán szolgál mentségül.
Alex Macheras légügyi elemző tweetjében ezt írta: “Mélységesen aggasztó incidens történt Afrika legnagyobb légitársaságánál – az Ethiopian Airlines Boeing 737-es #ET343-as gépe 37 000 láb utazómagasságon volt, amikor elérte a célállomást Addis Abebában.”
A reakciók sem maradtak el, a kommentelők zöme azonnal kirúgná a két pilótát, voltak azonban olyanok is, akik a túlhajszoltságra fogták az elalvást. A légügyi hatóságok vizsgálata mindenesetre garantált.