Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Gazdaság

Fokozatos élénkülést mutat a kiadó lakóingatlanok piaca.

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kínálat növekedése mellett a kereslet is felfutóban van, mindez a bérleti díjak gyorsulását hozhatja a felvételi ponthatárok kihirdetésével – közölte az ingatlan.com.

2023-ban elszakadt egymástól a lakóingatlan-piac két meghatározó része. Az eladó lakások iránti kereslet stagnál és a lakások drágulása is megállt, ezzel szemben a kiadó lakóingatlanok iránt tovább erősödik a kereslet – emeli ki az ingatlanközvetítő portál.

A felsőoktatási ponthatárok jövő heti kihirdetése előtt, az albérletszezon előszelét jelzi, hogy a fővárosi kiadó lakások iránti érdeklődések száma májusban és júniusban 5-10 ezer darabbal, 6-11 százalékkal haladta meg az év első hónapjaira jellemző átlagot. Az év első hat hónapjában a budapesti kiadó lakások iránti kereslet 8 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken pedig 11 százalékkal fokozódott és meghaladta a félmillió érdeklődést.

A kereslet erősödésével a kínálat is szélesebb lett, április óta egyre több kiadó lakás került a piacra, július közepén közel 12 ezer bérelhető ingatlanból lehetett válogatni – közölték.

Az ingatlan.com arra számít, hogy az idei szezonban a lakbérek drágulása miatt a bérlők olcsóbbra cserélhetik a meglévő albérletüket. Az olcsóbb kiadó lakásokra való igények erősödésére utal, hogy júniusban az alacsonyabb bérleti díjakkal kivehető lakásokkal rendelkező városrészekben, például a XVIII. és a XX. kerületben 57 és 40 százalékkal nőtt éves szinten. Július elején az átlagos budapesti lakbér 240 ezer forint volt. A korábbi években a diákok körében a népszerű VIII., IX., XI. és XIII. kerületben 220-240 ezer forintos átlagos bérleti díj volt a jellemző. A három legolcsóbb kerület a X., a XVII. és a XXI., ezekben 150-165 ezer forint az átlagos lakbér – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Az egyetemvárosokban az albérletárak közelítik a tavalyi fővárosi díjakat. Debrecenben, Győrben és Veszprémben egyaránt 170 ezer forinton, Pécsen és Szegeden 140 ezer illetve 137 ezer forinton kínálják a bérlőknek a lakóingatlanokat. Székesfehérváron 145 ezer, Nyíregyházán 130, Kecskeméten 120 ezer forintos bérleti díj volt a jellemző, Miskolcon 100 ezer forint a díj.