Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Így változik az MFL, azaz a minősített fogyasztóbarát lakáshitel feltételrendszere

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Nemzeti Bank azért döntött a módosítás mellett, hogy zöldebbé tegye és elektronikus útra terelje a folyamatokat. Máris mutatjuk, mit jelent ez a gyakorlatban. 

Az MNB közleménye szerint a módosítás értelmében 2023 áprilisától az intézmények zöld hitelcél esetén nem számíthatnak fel folyósítási díjat, illetve egyéb költséget a feltételek teljesülésének ellenőrzésére. A hitelező továbbá egyszeri alkalommal köteles lesz átvállalni a hiteles energetikai tanúsítvány ügyfelet terhelő költségét. Ezen túlmenően pedig a zöld hitelcélok igazolt teljesülése esetére a hitelezőnek lehetősége lesz zöld kamatkedvezményt is biztosítani.

A tájékoztatás szerint az adósok az új keretek között jóval kedvezményesebben érhetik el zöld lakáscéljukat: egy 20 millió forintos, 20 éves, 9 százalékos kamatozású hitel esetén mintegy 100 ezer forint előnyt élvezhetnek hitelfelvételkor, 1 százalékpontos kamatkedvezménnyel pedig mintegy 3 millió forinttal alacsonyabb visszafizetendő összeggel számolhatnak a futamidő alatt. 

Az adminisztratív terhek csökkentése, valamint az online hitelezési folyamatok elterjedése érdekében az MNB arról is döntött, hogy 2024 elejétől az ügyfeleknek minden fogyasztóbarát lakáskölcsön esetében lehetősége lesz a hiteligénylési folyamatot elektronikus úton lefolytatni. A hitelt felvevőnek tehát kizárólag a szerződéskötés idejére, egyszeri alkalommal kell majd személyesen megjelennie a bank fiókjában. Az ügyfél kérelmére a hitelező biztosítani fogja, hogy a közjegyzői ügyintézés azonos időpontban történjen a szerződéskötéssel, amennyiben az ügyfél vállalja a költségeket – írja közleményében a pénzintézet. 

Az Magyar Nemzeti Bank szerint a módosítások biztosíthatják, hogy a termékek még szélesebb körben váljanak elérhetővé és minél nagyobb mértékben járuljanak hozzá az MNB pénzügyi stabilitási, fogyasztóvédelmi és fenntarthatósági céljaihoz. Felidézték azt is, hogy az úgynevezett MFL termékek 2017-es megjelenésük óta a lakáshitelpiac meghatározó, sztenderd termékeivé váltak, és nagyban hozzájárultak a lakáshitel-állomány kamatkockázatának csökkentéséhez, valamint a kamatfelárak mérsékléséhez.

A konstrukció keretében a bankok már 185 ezer lakáshitelt nyújtottak a harmadik negyedév végére, több mint 2600 milliárd forint összegben; az új lakáshiteleken belül a fogyasztóbarát kölcsönök piaci részesedése 60 százalékot ért el.