A világ egyik legrangosabb, 200 éves komolyzenei oktatási intézményének, a Bécsi Zeneakadémiának orgonaprofesszora lett Szabó Balázs. Jelentkezőkből akadt több tucat. 

Szabó Balázs a világhírű Martin Haselböck orgonista, karmester, Liszt-specialista utódjaként március elsején kezdi meg munkáját. 

Miskolci születésűként a nagy világban

Az 1985-ben Miskolcon született Szabó Balázs 15 éves korában kezdett zenélni, a Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimnáziummal párhuzamosan a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumban tanult. Felsőfokú tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol 2008-ban végzett orgonaművész-tanárként.

Az Organ Expert címet Magyarországon először kapta meg. 

A kinevezett szakember a kortárs hazai orgonaépítészet megreformálója. A régi idők szerkezeteinek mintáját felhasználva az ő segítségével épülnek új hangszerek, valamint több orgonarestaurációban is részt vett. 

Refernciák a teljesség igénye nélkül

Nevéhez köthető például a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templom, az óbudai református templom, a Nagyvárad téri református templom orgonájának, valamint a Zeneakadémia különleges Voit-orgonájának felújítása.

(fotó: Szabó Balázs Facebook oldala)