Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Gazdaság

Már benyújthatók az ötletek a részvételi költségvetés felhasználására

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Március 1-jén elindult a 2024-es Miskolci Részvételi Költségvetés ötletbenyújtó szakasza.

Egészen május 31-ig regisztrálhatják a 16 éven felüli miskolci lakosok olyan elképzeléseiket, amelyeket megvalósítva szerintük a város még élhetőbb hellyé válik. Idén erre megemelt összeg, 40 000 000 forint áll rendelkezésre.

A Miskolci Önkormányzat közleménye szerint a részvételi költségvetés akár teljes keretét be lehet tervezni egyetlen ötletre is, a miskolciak pedig a szavazás során eldönthetik, hogy melyik/melyek valósuljanak meg.

Nem elvárás a pontos költségbecslés elkészítése sem, ebben segítenek a Polgármesteri Hivatal szakemberei. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy amely ötletek becsült megvalósítási költsége túllépi a részvételi költségvetés keretösszegét, tehát többe kerülne mint 40 000 000 forint, azok nem jutnak el a szavazási fázisig.

Továbbra is három kategóriában lehet szavazni:

·       Zöldülő Miskolc – Milyen fejlesztések tehetnék egészségesebbé, fenntarthatóbbá, természetközelibbé Miskolcot?

·       Támogató Miskolc – Hogyan tudnánk csökkenteni a társadalmi különbségeket? Hogyan nyújthatunk segítséget a hátrányos helyzetben élő csoportok számára?

·       Közös tereink – Milyen módon alakíthatnánk át a minden miskolci számára elérhető tereket? Ki milyen programokat, új tárgyakat, új funkciókat látna szívesen?

A Miskolci Önkormányzat közleményében arra kér mindenkit, hogy ezeknek megfelelő témájú ötleteket nyújtson be. A jó ötlet célja nem megjavítani valami létezőt, hanem fejleszteni azt, vagy létrehozni egy újat, amitől Miskolc még élhetőbb hely lesz mindenki számára.

Az ötletek benyújthatók a tervezzükmiskolcot.hu oldalon, illetve a Polgármesteri Hivatal Részvételi Irodájában is lehetséges a személyes ötletregisztráció. Az Iroda szakmai csapata ráadásul a Kocsonyafesztivál idején a Szinva teraszon berendezett Civil utcába is kitelepül: március 8. pénteken 15 és 20, míg március 10-én vasárnap 10 és 14 óra között nyújtanak segítséget az ötletbeküldésben.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024-ben harmadszorra különít el az éves költségvetéséből egy meghatározott összeget, hogy annak felhasználásáról a polgárok döntsenek – ezt nevezzük Miskolci Részvételi Költségvetésnek.

Az eltelt két év tapasztalataiból kiderül, hogy a lakosok bölcsen fogalmazzák meg ötleteiket és teszik le voksukat a számukra tetsző elképzelések mellett: Miskolc legjobb érdekeit tartják szem előtt.

Az összeg idén közel háromszorosára nőtt

Mindezekre alapozva döntött úgy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, hogy 2024-ben a részvételi költségvetés megérett a szintlépésre: a felhasználható keretösszeg a 2022-esnek és 2023-asnak közel háromszorosára, 40 000 000 forintra nő.