Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem látják a fényt az alagút végén

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felszámolási eljárás indul a Tungsramnál a hétfőn elutasított csődegyezségi ajánlat miatt. A társaság 750 munkatárs csoportos létszámleépítését jelentette be, a gyártást azonban folytatják. 

Közleményükben szerint a Tungsram képviselői és a jelen lévő hitelezők is "megdöbbenve fogadták", hogy az EXIM Bank nemmel szavazott, és így "lehetetlenné tette a csődegyezség létrejöttét" a hétfői, második tárgyaláson, amelyen a vállalat egy módosított javaslatot nyújtott be. Az EXIM Bank igen szavazata nélkül érvényes egyezség nem jöhetett létre, annak ellenére, hogy az első csődegyezségi tárgyaláson a nem biztosított hitelezők többsége megszavazta a Tungsram törlesztési javaslatát.

Mint írták, a társaság "lehetőségei szerint mindent megtett, hogy egyezségre jusson hitelezőivel és törlessze adósságát" a többségében magyar kkv-kból álló beszállítóinak. Ezért ajánlotta, hogy hitelezőnként 10 millió forintig 100 százalékosan megtéríti tartozásait, az EXIM Bank lépése azonban megakadályozta ezt, emiatt "a Tungsram sajnálatát fejezi ki minden hitelezője felé".

A Tungsram arra számított, hogy "tiszta jogi környezet jön létre a csődegyezség elfogadásával", mert ezt várták el azok a befektetők, amelyekkel ígéretes tárgyalásokat folytatott a vezetőség. Ez nem valósult meg, viszont a vállalat vezetése úgy gondolja, hogy a hitelezők, a dolgozók érdekei miatt egy folyamatosan üzemelő cég nagyobb értéket képvisel a felszámolás alatti helyzetben is, mintha csak használt gépeket lehetne értékesíteni – részletezik közleményükben.

A vállalat célja a felszámolási eljárás során is az, hogy egyezséget kössön a hitelezőkkel és kilábaljon a felszámolásból, erre az eljárásban megvan a jogi lehetőség. A Tungsram szándékai szerint tovább folytatja működését, megrendeléseket vesz fel vevőitől és fizeti azokat a beszállítókat, amelyek az értékesítéshez szükséges anyagokat, szolgáltatásokat nyújtják.

A közlemény kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban megkezdett szervezeti átalakítások révén kisebb leányvállalatok létesültek vagy létesülnek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a Tungsram "egészséges üzletágai életben maradhassanak". A kisebb cégek vonzóbbak a befektetők számára, és ha ezen befektetők tőkét tudnak biztosítani a vállalatoknak, akkor "a profitábilisan működtethető gyárakban a munkavállalókat tovább lehet foglalkoztatni". Ilyen befektetőkkel, például a svájci Business Creationnel tovább folynak a tárgyalások, amelyek csődegyezség híján lényegesen nehezebbé váltak.  

A vállalat hangsúlyozza: a csoportos leépítése "szükségszerű lépés, de egy szándéknyilatkozat csupán", amelyet a jogszabály megkövetel. Ez azt jelenti, hogy nem végleges a döntés, amelyről azonban a szakszervezeteket és a dolgozókat is tájékoztatták. 

Kép: pixabay.com