Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Nőtt a talajközeli ózon mennyisége

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Holnap Miskolc térségében már alacsonyabb lesz a koncentráció

Magas a troposzférikus (talajközeli) ózon koncentrációja Magyarországon, több mérőállomáson is meghaladja az egészségügyi határértéket.

Ma (június 21.)  az ország déli harmadában és az északkeleti sarkában 100-130 mikrogramm/köbméter között van az ózon koncentrációja, máshol ennél magasabb értékeket mutattak ki.

Csütörtökön elsősorban Miskolc és Nyíregyháza térségében, valamint az Északi-középhegység legmagasabb pontjain lesz alacsonyabb a koncentráció, máshol 130 mikrogramm/köbméter feletti értékre kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán az írta, a magas ózonkoncentráció miatt kialakuló szmogot fotokémiai szmognak is nevezik. A szmogriadónak Magyarországon is két fokozatát különböztetik meg: a tájékoztatásit és a riasztásit.    

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a légszennyezettségi szint meghaladja azt az értéket, amelynek rövid idejű hatása is veszélyt jelenthet a különösen érzékenyekre, vagyis három egymást követő órában meghaladja a 180 mikrogramm/köbmétert. A riasztási fokozatot akkor rendelik el, amikor a légszennyezettségi szint a teljes lakosságra nézve veszélyt jelenthet, vagyis amikor három egymást követő órában meghaladja a 240 mikrogramm/köbmétert, vagy 72 órán túl meghaladja a 180 mikrogramm/köbmétert – írták.    

troposzférikus ózon jelenléte ártalmas lehet az emberi egészségre, leginkább a fiatalabb és idősebb korosztályra. Tüdőbe kerülve légzési nehézségeket okoz, elősegíti az asztma kialakulását, ezenkívül szemirritációt, fejfájást is okozhat – emelte ki az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán.