Egy Grammy-díjas dalszöveg díszíti a városka főutcáját. És különben is, itt mindenki ezt énekli.

A világ egyik legbarátságosabb helyének választották: Polignano a Mare tényleg mesebeli hely, a dél-olasz Puglia tartományban, közel Bari városához. Szerepelt már a legtöbbet fotózott olasz helyek listáján is, ami egyáltalán nem csoda, hiszen főleg madártávlatból vagy a tengerről nézve, egészen drámai az elhelyezkedése.

Szűk utcák, fehérre meszelt házak, vidám őslakosok, kedves kis butikok, klassz trattoriák és a világ egyik legromantikusabbnak ítélt, egy szikla gyomrába, de mégis a tenger fölé épített étterme is Polignano a Mare-ban található: a Grotta Palazzese egy valóra vált álom, szerelmes párok bakancslistás célpontja.

A turisztikailag ennyire vonzó városka mindössze 18 000 lakost számlál, ám a nyári hónapokra nagyra duzzad a tömeg, rengetegen érkeznek ide pihenni és átélni egy festői dél-olasz város hangulatát. 1928 környékén még ennél is kevesebben bírtak polignanoi lakcímmel, de ide, a tengerpartra született az 1958-as Eurovíziós Dalfesztivál későbbi nyertese, Domenico Modugno is. Az a Modugno, aki Billboard Top100-at is vezetett és Grammyt is nyert a fülbemászó slágerrel. És ki ne ismerné ezt az örökbecsűt!

 

Nel blu dipinto di blu, vagyis inkább Volare címen. Egyike a legismertebb olasz daloknak, amit tényleg dúdol az egész világ. De leginkább persze Polignano a Mare. A parton egy szobrot is emeltek híres szülöttjüknek és a legaranyosabb geg, hogy a Via Roma nevű forgalmas utca házai közé feszítették ki a dalszöveget. Vagyis, ahogy haladunk és olvassuk, dúdolhatjuk, énekelhetjük, fütyürészhetjük a kedves dallamot. Imádnivaló!