Új Képtárral bővül a Herman Ottó Múzeum

2024ke30ápr09:00ke17:00Új Képtárral bővül a Herman Ottó Múzeum

Esemény részletei

Az új Képtár nem csupán egy épület, hanem egy időutazás és a múlt megörökítése, amelyet két lenyűgöző állandó kiállítás, „A titkos és a publikus” és a „Miskolc anno” segít életre kelteni.

„A titkos és a publikus” kiállítás két műgyűjtő, Kövesi István és dr. Petró Sándor – egymással több szempontból is párhuzamba állítható – képzőművészeti gyűjteményeit mutatja be.

Az alkotások bemutatása visszatérően és arányosan él a „párba állítások” módszerével. Egy-egy – a Kövesi-, illetve a Petró-gyűjteményből kiemelt – alkotás egymással megfeleltetve teszik tanulmányozhatóvá ugyanazon mester megegyező témafeldolgozását és/vagy alkotói korszakát.

A „Miskolc anno” anyaga gyűjtői tevékenység eredményeként állt össze karakteres kollekcióvá. A kiállítás arra törekszik, hogy a látogatók időutazóknak érezhessék magukat a két világháború közötti, békebeli Miskolcon.

A régi város élményszerű bemutatásával a helyi identitás erősítéséhez való hozzájárulás a cél. A műgyűjtő jelen esetben a miskolci múzeum, amelynek elhivatott munkatársai az 1920-as évektől kezdve évtizedeken át tervszerűen szerzeményezték a régi várost ábrázoló festményeket.

E tematikai egység kialakításának és gazdagításának legfőbb szorgalmazója Leszih Andor (1880–1963) múzeumigazgató volt.

Bővebben...