Széchenyi-díjjal, a Magyar Érdemrend Tisztikereszt és Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésekkel ismerték el a Miskolci Egyetem több oktatójának munkásságát a március 15-i állami ünnepen.

Széchenyi-díjban részesült Dr. Kaptay György és Dr. Kocsis Károly.

Az indoklás szerint Prof. Dr. Kaptay György kohómérnök, tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása, különösen az anyagegyensúlyok, az elektrokémiai szintézis, a határfelületi jelenségek és a nanoanyagok tudományterületén elért eredményei, illetve kiváló oktatói és tudományos kutatói munkája, valamint értékes oktatás- és kutatásszervezői tevékenysége elismeréseként kapta meg a Széchenyi-díjat.

Dr. Kocsis Károly geográfus, intézetigazgató egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása, különösen a nemzetközileg is jelentős geográfiai-kartográfiai gyűjtemény, a Magyarország Nemzeti Atlaszának megalkotása és kiadása érdekében, illetve a társadalomföldrajz területén végzett, Kárpát-medencei szemléletű kutatói és oktatói tevékenysége elismeréseként kapta meg a magasrangú állami elismerést.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Prof. Dr. Dobróka Mihály, a műszaki tudomány doktora, a Miskolci Egyetem professor emeritusa és Prof. Dr. Földessy János geológus, a Miskolci Egyetem professor emeritusa.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Prof. Dr. Hevesi Attila Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Miskolci Egyetem professor emeritusa és Prof. Dr. Szabó Imre, a Miskolci Egyetem professor emeritusa.

/Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/