Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az első kérdésre a válasz 135 éve. De ennél sokkal izgalmasabb a miért? A név talán ismerősen cseng: Marvin Chester Stone.

A történet szerint Stone mérgesen meredt a menta koktéljában ázó, az angolperje szárából készült szívószálára, amelynek köszönhetően, immáron sokadik alkalommal, egy zavaró fűíz jelent meg az italában. Ekkor „betelt a pohár”.

El kezdte kutatni a megoldást, azért, hogy ne vesszenek el az ízek. Erőfeszítéseit siker koronázta: megszületett a modern szívószál. 

Az első „modell”

Az 1880-as évekre tehetjük. Egy ceruza köré tekert papírdarabból indult el, de belemerülve az italokba, gyorsan szétáztak. Újabb ötlet: paraffin viasszal vonta be a szívószálak felületét, ez nagyban javítva azoknak a folyadékokkal szembeni védelmét. 

A nagy fejlesztés végül 1888. január 3-án fejeződött be. Az amerikai Marvin Chester Stone „mesterséges szívószál” néven szabadalmaztatta találmányát, amely ekkor még papírból készült.

Megindult a tömeggyártás

A szabadalom előtti évek már megtervezett egy cigarettaszipkák sorozatgyártására alkalmas gépet, amelyre alapozva egy gyárat is létrehozott. 1890-re washingtoni gyára már több szívószálat gyártott, mint szipkát. A kezdeti szívószálak keskenyek átmérővel bírtak, így kettőt is használtak egyszerre ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű korty érkezzék a szájba. Az átmérő persze növekedett az idők folyamán. 

A második mérföldkő a szívószál történetében 1937-ben jött el. Az amerikai, bizonyos Joseph Friedman megalkotta a mágikus csövek hajlítható verzióját.

Az 1960-as években a műanyag szívószálak valósággal elárasztották az USA-t, mivel gyártásuk egyszerű és olcsó volt, és emellett igen strapabíróknak is számítottak. Egészen korunkig, hiszen környezetkárosító hatásuk miatt maradt az újrahasznosított „szívóka”.

Az emberiség visszatér a gyökerekhez, a papírból készült szívószálak használatához. 

(fotó: pixabay)