Kezdőlap KORONAVÍRUS

Akár el is bocsáthatják, aki nem kéri a kötelező oltást: azonnali hatállyal, végkielégítés nélkül

Életbe lépett a kormányrendelet, amely szerint az egészségügyi dolgozóknak kötelező beoltatniuk magukat koronavírus ellen. Határidő is van, mégpedig szeptember 1., és felmentést csak az kaphat, akinek erre szakorvosi véleménnyel alátámasztott egészségügyi indoka van. 

A Magyar Közlöny csütörtöki száma azt is megírta, hogy a szabályozás az alapellátásban dolgozókra vonatkozik. Ide tartoznak az ügyeleti ellátásban, a járóbeteg-szakellátásban, a diagnosztikában, a fekvőbeteg-szakellátásban, a mentést igénylő ellátásban, a betegszállításban, a bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátásban, illetve a fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátásában tevékenykedő szakemberek, de a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozók számára is kötelező a vakcina. 

A rendeletnek azonban van egy olyan pontja is, amely szerint „a munkáltató a foglalkoztatottat felhívhatja a védőoltás felvételének igazolására. A védőoltás felvételét a foglalkoztatott a munkáltató felhívására öt napon belül köteles hitelt érdemlő módon igazolni.” 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azt, aki a megadott határidőig nem veszi fel a védőoltást, a munkáltató előbb felszólítja, hogy tegyen eleget kötelezettségének. Ekkor az érintettnek 15 napja van az oltásra, vagy arra, hogy beszerezze a vakcina felvétele alól mentesítő orvosi szakvéleményt. 

Ha ez nem történik meg, akkor a rendelet szerint „a foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal meg kell szüntetni”.

Ebben az esetben az elbocsátott dolgozót sem felmentési idő, sem végkielégítés nem illeti meg.

A további részletek ITT olvashatók.