Kezdőlap Uncategorized

Ezt ajánlja Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Közeleg a tavaszi napforduló és az új évszak beköszöntével indulhat testünk belső tavaszi nagytakarítása. Van, aki böjtöl, van aki beiktat egy léböjtkúrát az étrendjébe, Gyuri bácsi természetesen most is a gyógynövényekre esküszik.

A böjt időszakában, amikor elhagyjuk a húst, esetleg rövidebb időre a szilárd táplálékokat is, sok folyadékot kell inni, és egyáltalán nem mindegy, hogy mit. A bükki füves ember azt ajánlja, hogy minden reggelt kezdjünk gyógyteával. Az első két hétben fogyasszunk csalánlevélteát, a következő négy hétben pedig felváltva az egyik napon diólevélteát, a másik napon csalánteát. A csalán a vérereket, a diólevél a nyirokrendszert tisztítja. Emellé naponta fogyasszunk csipkebogyóteát, ami megfelelő C-vitaminnal látja el a szervezetünket. A csipkebogyót hideg vízben áztassuk 3-4 órán át, ezután szűrjük le. Az átázott gyümölcsöt át is törhetjük a szűrőn, így igazi rostos gyümölcslevet kaphatunk.

Napközben több gyógynövényekből készült teát érdemes fogyasztani felváltva, mindennap egy-egy csészével. A málnalevél – vértisztító és izomlazító hatású, az erdei szederlevél – méregtelenítő, antibakteriális hatású. A mezei kakukkfű – fertőtlenítő hatású, segíti az emésztést, erősíti a gyomrot, javítja a vérkeringést,a fürtös menta – javítja az emésztést, görcsoldó, baktériumölő, immunerősítő. Az egynyári üröm – gyomorerősítő, enyhe vizelethajtó, rákmegelőző hatású. A kis ezerjófű – serkenti az emésztést és az epeműködést, vértisztító, enyhíti a puffadást éa ott van a fekete bodza – vese- és hólyagerősítő, tüdőtisztító, enyhe vizelethajtó.

Ha nincs otthon ennyiféle mono gyógyteánk, akkor egyszerűbb, ha a Gyuri bácsi-féle Csalánleveles teakeveréket fogyasztjuk, amely egy kiszerelésben tartalmazza a felsorolt gyógynövényeket. Az ebből készült teát is napi egy csészével fogyasszuk.