Székesfehérvár, 2021. május 14. Egy fiatal megkapja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. május 14-én. Országszerte 101 kórházi oltóponton oltják azokat a 16-18 éveseket, akik már regisztráltak és idõpontot is foglaltak. MTI/Vasvári Tamás

Covid 19 oltással indul a tanév

A mai napon, valamint szeptember 2-án és 3-án az iskolákban oltási lehetőséget biztosítanak. Erről a szülők tájékoztatást kaptak és augusztus 25-éig vissza kellett jelezni, hogy élnek-e a lehetőséggel. 3 hét múlva a másodikra oltásra is az iskolában kerül sor. 12 év alatti gyermekeket továbbra sem lehet oltani, és regisztrációjukat sem fogadják el.

"Fontos, hogy a gyerekek az elkövetkezendő napokban megkapják a Covid elleni oltást. Aki eddig nem tette meg, legalább az elsőt mihamarabb kérje. Még nem késő! Legalább szeptember közepére-végére jó lenne, ha immunizálva lennének a 12 év fölötti iskolások, és az immunitás kialakulásához 2-3 hét kell. A be nem oltott gyerekek sajnos hazavihetik az iskolában egymástól elkapott fertőzést, és ha van az otthoni környezetben nem oltott személy, rokon, akivel találkoznak, akkor neki bizony tovább is adhatják.”

hangsúlyozza dr. Rusvai Miklós virológus professzor.

A professzor szerint gyerekek oltása azért is lényeges, mert az immunizált gyermekben nem termelődik annyi vírus és így kevésbé veszélyezteti környezetét, mint az, aki oltatlan. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12–18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna.

"Minél több beoltott gyermek van, annál kevesebben tudják átadni a betegséget. Nem emelkedik majd olyan fokozott iramban a fertőzöttek száma ősszel, ha elegen oltatják a gyermeküket”

Lesz-e digitális oktatás?

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár sajtónyilatkozatában megerősítette, hogy a következő tanévben teljes mértékben jelenléti oktatásra készülnek. Felkészültek azonban az egyedi esetekre is, de remélik, jóval kevesebb intézkedést és korlátozást kell majd végrehajtani.