Kezdőlap Uncategorized

Keresik Magyarország legszebb konyhakertjeit

Ismét meghirdették „A legszebb konyhakertek” elnevezésű, Magyar Örökség díjas országos programot.  A 2013-ban indult kezdeményezés célja az otthoni kertgazdálkodás népszerűsítése, valamint hogy a kertművelők munkája a versenynek köszönhetően elismerést kapjon és példájukat követve minél többen kapjanak kedvet ehhez a szép és hasznos hobbihoz.

A program indulása óta az elmúlt nyolc évben 15 612 kertet neveztek és mintegy 92 ezer kertész szorgoskodott közel 11 millió négyzetméternyi területen.

A számok azt mutatják, egyre többen látják be, a mindennapi egészségünkhöz szükséges zöldség, gyümölcs és zöldfűszer mennyiségét akár magunknak is megtermelhetik, éljenek akár kertesházban, akár lakóközösségben, ahol balkonjukon, vagy közösségi kertjükben is kertészkedhetnek.

A versenyre hét kategóriában lehet nevezni:balkon (erkélyen kialakított), mini (10 – 50 m2), normál (50 m2 felett), zöldséges, gyümölcsös, vegyes (zöldséges és gyümölcsös) valamint közösségek – óvodák, iskolák, csoportok vagy szervezetek – által megművelt kertek pályázhatnak.

A szervezők várják minden konyhakerttel rendelkező kertművelő és közösség jelentkezését, az online jelentkezés az alábbi linken érhető el: http://www.alegszebbkonyhakertek.hu/?page_id=52

A kijelölt zsűri tagjai két alkalommal tekintik meg a kertet, előre egyeztetett időpontban. A jelentkezési határidő június 15-e, az eredményhírdetésre pedig szeptemberben kerül sor.