Kezdőlap Uncategorized

Teljes holdfogyatkozás várható szeptember 28-án !

A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Nem parallaktikus jelenség, azaz a Földről és az űrből is mindenhonnan látható, ahonnan a Hold éppen akkor látható.

  • A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett.
  • Részleges holdfogyatkozásról beszélünk, ha a Hold csak részben lép be a Föld árnyékának belső részébe, az umbrába. Ilyenkor a Föld szürke árnyékot vet a Hold felszínének egy részére.
  • A külső árnyék (vagy penumbra) az a térrész, ahol a Föld a Nap fényének csak egy részét takarja ki.
    • A teljes penumbrális fogyatkozás esetén a Hold a penumbrán úgy halad át, hogy a teljes felülete bekerül ebbe a félárnyékos részbe, de nem lép be az umbrába.
    • A részleges penumbrális fogyatkozás az, amikor a Hold csak az árnyék külső részébe lép be, ám a felszínét ekkor sem takarja el teljesen a penumbra. Ez a jelenség nem túl látványos, hisz alig változik a Hold fénye, néhány esetben a visszavert fény kissé sárgás színt kap a megfigyelések szerint.

holdfogyatkozás-szeptember-2015

Szept. 28-án hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás lesz hazánkból megfigyelhető a legutolsó fázis (a félárnyékból kilépés) kivételével. A félárnyékba belépés időpontja helyi időben 02:11-kor kezdődik – ez még csak kis fényességcsökkenéssel jár. A részleges fogyatkozás kezdete 03:07. A teljes fogyatkozás kezdete 04:11, közepe 04:47. A teljes árnyékból a Hold 05:23-kor kezd kibukkanni, a részleges fogyatkozás vége 06:27. Akkor már erősen világosodik, és a Hold amúgy is lenyugszik.

Teljes holdfogyatkozás élőben : http://www.galileowebcast.hu/live/live_20150928.html

EseményIdőpontja Budapesti idő szerint
2015. szeptember 28.
Látható-e Magyarországról?
Félárnyékba belépés02:11Igen
Részleges fogyatkozás kezdete03:07Igen
Teljes fogyatkozás kezdete04:11Igen
Maximális fogyatkozás04:47Igen
Teljes fogyatkozás vége05:23Igen
Részleges fogyatkozás vége06:27Igen

 

Részletesen a holdfogyatkozásról :

https://hu.wikipedia.org/wiki/Holdfogyatkoz%C3%A1s

Források : wikipédia, galileowebcast.hu