Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétféle ember létezik: aki este, lefekvés előtt fürdik, hogy aztán tisztán fekhessen be a puha, meleg ágyba, és aki reggel nem is tud igazán felébredni egy frissítő zuhany nélkül. A tudomány is kétféle álláspontot képvisel a kérdést illetően, az egyik időpont mellett azonban egy kicsivel több érv szól…

Valószínűleg sokan vannak, akik az utóbbi hónapok rezsihíreire reagálva a hatalmas kádfürdőkről átálltak a gyorsabb, vízspórolósabb zuhanyzásra. Bár a kádfürdő kényelmesebb, jobb alkalmat teremt a relaxálásra, ha jobban belegondol az ember, ilyenkor valójában a testéről leoldódó koszban fekszik, míg egy kiadós zuhannyal rövid idő alatt megszabadul a bőrére tapadt szennyeződésektől.

De mikor érdemes fürdeni?

Mindkét időpont mellett szólnak érvek: este szeretünk tisztán befeküdni az ágyba, a meleg zuhany ellazít, jobban tudunk tőle aludni. A reggeli zuhany ellenben felélénkít, és segít a keringés beindításában (különösen a hideg vagy langyos zuhany).
A tudomány mai állása szerint az esti fürdés azért is hasznosabb, mert a test ilyenkor szabadul meg a nap folyamán felgyülemlett szennyeződésektől. Vannak olyan baktériumok, amelyek szimbiózisban élnek a testünkkel, és vannak olyanok is, amelyek valódi kórokozók. Legyünk akár egész nap otthon, vagy dolgozzunk irodából, utazzunk, vásároljunk, mindegyik esetben számos baktériummal találkozunk, amelyek letelepszenek a bőrünkön.

Ezért is fontos, hogy naponta egyszer mosakodjunk, a leghatékonyabb megtisztulási módszer pedig a zuhanyzás. A megtisztulással lehetőséget adunk annak, hogy a bőr az éjszaka során regenerálódjon, szellőzzön, ráadásul így az ágyba sem visszük be a kórokozókat.
A reggeli zuhanynak is megvannak az előnyei, a hűvösebb vízben való fürdés ugyanis beindítja a vérkeringést. Bár a napi két zuhany igencsak drága mulatság, ha az esti fürdés után reggel hideg vízzel megmossuk az arcunkat és a nyakunkat, az talán hasonló módon segít az ébredésben.