2021. április

202123ápr19:0019:00Karmester és szólista: KELEMEN BARNABÁS - online esemény19:00 - 19:00 ONLINE ESEMÉNY, Bárhol bárhonnan Szervező: ONLINE ESEMÉNY Kategória:Kultúrális

Esemény részletei

A Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyének érdekessége hogy Kelemen Barnabás nem csak hegedűjátékát csillogtatja meg a hallgatóság előtt hanem karmesteri kvalitásairól is tanúbizonyságot tesz.

MŰSOR:
Mendelssohn: Hebridák-nyitány
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny
Schubert: V. szimfónia

Elsőként Mendelssohn Hebridák-nyitánya csendül fel melyet a húszéves szerző a skóciai Hebridákra tett látogatásának elementáris hatása ihletett. 1832-ben még így írt egyik levelében: „A Hebridákat…nem tudom közzétenni mivel még nem tekintem befejezettnek…

A D-dúr forte középrész nagyon nevetséges és a tétel állítólagos kidolgozása több kontrapunktot kóstol mint bálnaolajat tengeri sirályt és sózott tőkehalat – ennek épp fordítva kellene lennie.” Mendelssohn szándéka tehát az volt hogy a műben a Bach és Mozart zenéjén nevelkedett „tanult” komponista szerkesztőművészete rejtve maradjon s helyette a táj- és hangulatfestés kerüljön előtérbe.

Ezt követően karmesterünk pálcáját hegedűjére cseréli és vezetésével Mendelsshon e-moll hegedűversenye szólal meg. Ez a mű a szerző utolsó alkotókorszakában keletkezett. A Hegedűverseny csillogó felszíne a szinte tüntetően egyszerű tematika a finálé „szentivánéji” hangulata azonban némileg megtévesztő: Mendelssohn számos formai újításnak is teret engedett e művében melyet saját korában még furcsállva fogadtak.

Online koncertünk zárásaként Schubert V. szimfóniáját szólaltatjuk meg. Ez a szimfónia azon kevés Schubert-mű közé tartozik amelyeknek ősbemutatójáról biztos adatokat tudunk 1816-ban — a szimfónia keletkezésének évében — adta elő egy műkedvelő zenekar. Míg Schubert korábbi szimfóniának technikai megoldásai Haydnt kifejezési formái — legalábbis ami a szándékot illeti — Beethovent követték ezúttal Mozart útján indult el a tizenkilenc esztendős szerző. És ezt az utat sikerült is végigjárnia.

Facebook: https://www.facebook.com/events/1067180703789436/

 

Bővebben...

Időpont

(Péntek) 19:00 - 19:00

Helyszín

ONLINE ESEMÉNY

Bárhol bárhonnan

Szervező

ONLINE ESEMÉNY