Kezdőlap Uncategorized

Több fát is ki kell vágni Bulgárföldön

Nemrég kidöntött a vihar egy 20 méteres fát a Torontáli utcában, az csupán a szerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés. Az esetet követően a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata azonnali vizsgálatot rendelt el, ezért a Miskolci Városgazda Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei a Tátra és a Torontáli utcák fáin úgynevezett „FAKOPP” vizsgálatot végeztek.

A Fakopp 3D elnevezésű műszerrel, a fák törzseinek állapotát mérték fel. Érzékelőket helyeztek a törzsre, majd koppintások segítségével hangot generáltak a fában, és ezek terjedési sebességéből tudtak következtetni a fa belső állapotára. A vizsgálat során kirajzolódtak a korhadások méretei és mértékei. Így állapítható meg az, hogy a törzs az adott koronamérettel kibírja-e a szél által kifejtett erőt.
Sajnos, mint kiderült sok megöregedett fa nem ment át a teszten. A felmérés során 15 olyan fát találtak, amelyek törzse oly mértékben korhadt, hogy stabilitásuk nem kiszámítható. A Torontáli utca nyolc, a Tárta utca hét jegenyenyár fáját szükséges a szakértői diagnosztika szerint kivágni. Mielőbbi pótlásukról a város gondoskodik.