Berlin után Amszterdam is ismét hitet tett a bikini-liberális élet mellett: ezentúl mindenki maga döntheti el, hogy visel-e úszófelsőt a fürdőhelyeken.

A legtöbb nő legutoljára kislányként fürdőzött nyilvános helyen egy szál bugyiban. Sokan felnőttként annyi engedményt tesznek maguknak, hogy a vízben és a közös terekben, büféknél felveszik a bikinifelsőt, de anélkül napoznak, hogy ne süljenek le barna-fehér csíkosan.

Kultúránként, nemzetenként változó, hogyan viszonyulunk a nyilvános meztelenséghez. A két szélsőség a németek és osztrákok által teljesen természetesnek vett nudizmus (helyes szóhasználattal naturizmus), valamint a muszlim közösségek szigorú irányelvei. Mindenki látott már képen a tengerbe térdig gázoló muszlim nőt burkában, fejkendőben; a ruhaipar modern megoldása pedig az egész teste, végtagokat, nyakat, fejet fedő burkini.

Ezen a nyáron járta be a nemzetközi sajtót az a berlini eset, miszerint egy nő a város emberi jogvédő hivatalához fordult panasszal, amiért úszófelső használatára kötelezték az uszodában. Az ombudsman a nőnek adott igazat, egyúttal a városvezetés kinyilvánította, hogy a hölgyek és a magukat nem binárisnak valló személyek is élhetnek a monokini lehetőségével a berlini uszodákban. A német főváros után felzárkózik Amszterdam is. Ilana Rooderkerk városi tanácsnok Berlin példájára szólította fel a holland főváros vezetését, hogy szabad utat engedjen a félmeztelen úszásnak, napozásnak.

A dolog pikantériája, hogy nem is volt szükség jogszabályi módosításra, ugyanis hivatalosan eddig is lehetőség volt erre – jelentette be Sofyan Mbarki, Amszterdam város gazdasági ügyekért, valamint sportért és a munkaerőpiaci integrációért felelős polgármester-helyettese. Mindazonáltal felhívták a város úszólétesítményeinek és fürdőhely-üzemeltetőinek figyelmét arra, hogy október 4-től egyénileg sem tehető kötelezővé az úszófelső-használat.

Szabad úszást minden mellnek! Berlin és Amszterdam után vajon hol szabadítják fel legközelebb a melleket?